söndag 8 februari 2015

Hittade en gnista, som kan leda till köket igen

Har inte varit så aktiv i köket gällande bakningen senaste halvår, allt förutom matlagning som är ett måste har varit borta. Kändes som man tappat intresset och hela känslan för att vispa ihop degar, smetar och fyllningar. Ingen köks- och bakningsglädje har infunnit trots att jag skummat genom recept och googlat nyheter i köksvärlden eller tittat på aptitretande bilder på diverse efterrätter.
Har varit som gömd bakom en gardin, som inte släpper genom ljuset.

Men så har jag haft ett tusans sötsug senaste tiden. Varit med nosen i lösgodishyllan och fått pli på mej i sista stund innan jag djupdykt in i sockermassans värld.
Ätit frukt det har jag, men det har inte räckt till. Jag har fortsatt att ha cravings efter gott. Helst sockerfyllt till100%.
På fredagen stålsatte jag mej i butiken och tänkte till. Jag mindes ett löjligt lätt recept på kokosbollar (chokladbollar) som inte skulle ha något socker. Inte heller smör. Alltså ett betydligt hälsosammare alternativ. Hade aldrig lagat dem, men nog sett receptet på dem många gånger. Varit skeptisk till smaken.
Köpte hem ingredienserna och tog fram pytsar och mått och fick ihop kokosbollar. Det luktade så gott. Nästan himmelskt, när man är i sitt galna tillstånd att få nåt gott i sej. De smakar precis som vanliga kokosbollar, men är aningen mjukare i koncistensen.

Mina barn tyckte dock att valet mellan vanligt butiksgodis och mina "hälsobollar" var enkelt. De tyckte båda att vanligt sockerladdat och fullproppat av tillsatsämnen är godare än hemlagat.

Men måste erkänna att jag blev förvånad över hur gott något utan socker kan vara. Därför vill jag dela med mej receptet. För att jag vet att vi är många som är fast i ett jäkligt sockersug.




Receptet på hälsosammare alternativet:

ca 10 bollar

100 g dadlar utan kärna  ( jag använde färska )

2 msk kokosolja

2 msk kakao

½ dl havregryn

2 msk kallt kaffe (el alternativt vatten)
    
kokosflingor att rulla bollarna i

Jag körde alla ingredienser till en massa med en stavmixer, men den var lite för kraftlös. Kanske en matmixer, berädare skulle vara bättre?  Rulla bollarna i kokos. Förvara i kylskåp. Och njut.

Så nu då jag hittat tillbaka till min bakningshörna, så kanske även bakningen sätter igång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar