fredag 21 februari 2014

Vad skall man äta, vad skall man tänka på?

Har haft så gott som varje kväll fullbokad nu, så även ikväll. Har varit på pomp de lux en kväll, pizzakväll med tjejgäng samt grupp-bodyjumppa med en PT. MEN det jag tänkte lyfta upp nu är Kost och Motions-tillfället från onsdagen. Främst kosten i detta inlägg denna gång.

Vi var ca 20 personer som bänkat oss framför en PT från Ladyline, som skulle ge oss lite vägledning och berätta vad som är relevant inom både mat och rörelse.
Med penna och häfte framför mej så skrev jag ner lite ett som annat. För att verkligen sätta något bakom örat. Så att det hålls med mej en längre tid. 

Tillfället började med en liten kroppsanalys. Fick reda på fettprocent, muskelmassa, BMI, skelettes vikt och mycket annat. Ställde mej på en elektronisk våg som mätte kroppen, efter längd och tyngd. Blev verkligen mycket förvånad över vad det visade för resultat, dessutom positivt.
För alla har ju en viss syn på sej själv. Hur pålitliga dessa manicker är så vet jag ju inte. Intressant dock att få papper på hur jag verkar som i Lady Lines apparatur.

Till kosten:
Lena, som dragaren heter, poängterade flere gånger att det är livsviktigt att dricka vatten. Vatten rensar kroppen, vatten ger bättre ämnesomsättning och det skall slurpas 2 liter per dag. Detta vet de flesta, man har hör det från många olika ställen. Men hur många följer rådet?
Helst inga sockrade drycker eftersom kroppen börjar kräva socker. Lite som alkohol och droger. Man får ett behov att trycka i sej, mera och mera, utan att kroppen egentligen behöver det. Ta ett glas vatten innan maten, det hjälper med matsmältningen.

Matmässigt nämnes att önskvärt vore att äta 6ggr/dag, det vill säga med ca 3timmars mellanrum.
 Vid varje mål skall kroppen få protein! Detta var något nytt för mej ska jag erkänna. Har levt i den tron att ett lättare mellanmål skulle kunna vara nån frukt och en smörgås. Eller yoghurt. Så fel jag tydligen tänkt.
Protein för kroppen. Protein för hjärnan. Protein till alla måltider.
Det som även matmässigt var viktigt för henne att lyfta fram var att man väljer närodlat och färska frukter och bär. Helst inhemska utan kemikalier och tillsatsämnen. Hur ofta läser ni innehållsförteckningen då ni köper tex. färdiga köttbullar, margarin, yoghurt, pizza ur butiksfrysen eller hamburgare? Ju flere rader på dessa förpackningar, desto mera gift för kroppen att ta in. Hur många E-koder är önskvärt för kroppen? NOLL.
E-koderna är ämnen som gör att maten håller i sej längre, på konstgjort väg. Inget bra för vårt bodytempel.

Man skall inte vara rädd för fett, rätt sorts fett vill säga. Lämna bort margariner och oljor som håller år och år helt och hållet. Så nu tänker jag ju bara smör, smör, smör.
Lite radikal var hon då vi vågade oss på frågan, får man äta gott? Godis, chips, vin och skräpmat. Där tyckte Lena visst att nog är vi lite på sidovägar på hennes min att döma.

 Mångsidig mat och närodlat. Frukter och bär. Vatten. Gör gärna allt själv från grunden så vet du vad maten innehåller. Och framför allt undvik socker och alltför stora matportioner. Då är vi på god väg.
Kan vi ändra våra tankevanor?
Det är där kärnan ligger. I tanken att inte falla för lättaste möjliga alternativ.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar